marca 26, 2019

Gyros z karkówki / Pork Neck Gyros

Gyros to zdecydowanie jedna z lepszych propozycji na konkretny, mięsny posiłek. Można go przygotować w zasadzie z każdego kawałka mięsa. Dziś gyros z karkówki w połączeniu z czerwoną papryką i czerwoną cebulą. Bardzo lubię podawać go z sosem na bazie jogurtu i pieczonymi ziemniakami, ale takie mięso będzie też rewelacyjnie smakować w bułce do kebabu (na przykład typu pita) z zestawem surówek. Bez względu na sposób podania to przepis, który na pewno warto wypróbować. Polecam, smacznego:)

450 g karkówki,
duża czerwona papryka,
2 czerwone cebule,

na marynatę:
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
opcjonalnie szczypta suszonej mięty,
sól, pieprz

sos jogurtowy (opcjonalnie): kilka łyżek jogurtu greckiego, kilka łyżeczek posiekanego koperku, opcjonalnie duża szczypta granulowanego czosnku (lub ząbek startego), sól, pieprz (do smaku)

Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na kawałki mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, gdy się mocno zarumieni, dodać pokrojoną w grube paski paprykę i pokrojoną na duże kawałki cebulę. Smażyć wszystko do miękkości mięsa, w razie potrzeby pozbywając się nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowym, pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek lub w bułce do kebabu.

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:

450 g of pork neck fillets,
1 large red bell pepper,
2 red onions,

for the marinade:
 lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
a pinch of dry mint (optional),
salt and pepper

for the yogurt dressing (optional): few tbsp of Greek yogurt, few tsp of chopped dill, a big pinch of granulated garlic (or 1 clove grated), salt and pepper to taste

Combine all the marinade ingredients and cover the meat cut into strips. Set aside for 30 minutes or longer (or start cooking immediately). Sear the meat on hot skillet, until golden brown. Add red bell pepper cut into big strips, followed by chunks of red onion. Cook, stirring, until tender (feel free to remove any excess fat from the pan).  Combine all the ingredients for the dressing. Serve gyros with baked potates, salad and some yogurt dressing or in a pita bread. Enjoy:)

Modified recipe from this site.


44 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i szczerze nie robiłam jeszcze z kartkówki napewno sprawdzę i wytestuje przepis... Do tego córka chce byleczki z marchewka super masz przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię gyrosa, a z karkówki jeszcze nie robiłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak karkówki nie lubię, to w takiej wersji bym wypróbowala :D

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować takiej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, u mnie zawsze z kurczakiem się robi gyrosa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji jeszcze nie jadłam ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I have never heard of pork neck filets before, I wonder what they call them here! Sounds an interesting dish but I geuess you could use ordinary por filet. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  8. W niedzielę miałam gyros :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I love gyros!! I've never had pork neck but these sound fabulous!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks like a keeper, Natalia :) Sounds just wonderful!!! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  11. We LOVE gyros! Can't wait to try yours recipe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Narobilas mi ogromnej ochoty na takie danie 💚

    OdpowiedzUsuń
  13. This is delicious dish. If only I could taste it.

    OdpowiedzUsuń
  14. Thanks a lot :D

    hmmm so delicious :D

    NEW BRANDING POST | FINALLY MET THE YOUNIQUE.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Seems really good, thanks for sharing!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne danie dla mojego męża. Koniecznie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Już wiem co będzie jutro ba obiad.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię Gyrosa,a ten z karkówki wygląda nieziemsko! Wykorzystam przepis, jak mi wróci apetyt na dania mięsne, bo teraz sama już nie wiem co mam jeść i na co mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  20. zapach to czuję aż tutaj! <3 pyszna propozycja na smaczny obiad! :D
    pozdrawiamy z norweskiego i deszczowego Bergen!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam gyros! Chętnie bym teraz zjadła. :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Delicious dishes and your blog is very beautiful! 🌷

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam, ale mi smaka narobiłaś na takie jedzonko :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Za karkówką nie przepadam, ale to danie wygląda wyśmienicie i chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wow, this looks incredibly flavorful. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  26. Z karkówki gyrosa jeszcze nie robiłam, ale smakowicie wygląda i te przyprawy dodane och :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale pychotka! A ja właśnie zabieram się za lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale tu ciekawie u Ciebie, smacznie i kolorowo :)
    Chętnie zawitam tutaj jeszcze szukając inspiracji na posiłki
    Pozdrawiam i Buziaki!

    http://alestilos.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  29. That really looks delicious. Thanks for your kind visit to me and Happy Spring..Judy

    OdpowiedzUsuń
  30. Thanks a lot :D

    have a nice day, my friend!

    NEW TIPS POST | SECOND SKIN FOUNDATIONS? YES, PLEASE!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  31. I think a perfect dish for people who love pork!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Zapachniało wakacjami ;))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger