marca 22, 2019

Sajgonki z kurczakiem / Chicken Spring Rolls

Tym razem zapraszam na coś troszkę lżejszego. Sajgonki to świetny pomysł na pożywną i zdrową przekąskę, ale nafaszerowane kurczakiem, warzywami i makaronem bardzo dobrze sprawdzą się też jako lekki obiad. Sos do kurczaka i warzyw, który wykorzystałam w przepisie, to znany już Wam sos do kurczaka generała Tso - to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych azjatyckich sosów, dlatego dość często ląduje w moich daniach daniach typy stir fry. Sprawdza się również w dzisiejszych sajgonkach. Możemy je zjeść w formie widocznej na zdjęciu lub w popularnej, mniej zdrowszej wersji smażonej. Wtedy dokładnie zlepione sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu do chrupkości. Smacznego:)

na 10-12 sajgonek:

10-12 arkuszy papieru ryżowego,
200 g makaronu ryżowego vermicelli,
czerwona papryka,
500 g kurczaka (pierś lub udka bez skóry i kości),
cebula,
2 marchewki,
2 gałązki selera naciowego,
duża garść szpinaku,

na sos:
 łyżka startego imbiru,
3 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku,
4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki miodu,
2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
4 łyżki wody,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,

ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej


Kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w paski warzywa, smażyć, aż delikatnie zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Wrzucić kurczaka. Połączyć składniki na sos, zalać składniki na patelni i gotować kilka minut, do zgęstnienia sosu. Papier ryżowy oraz makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na miękkie arkusze papieru nakładać porcje makaronu, kurczaka z warzywami w sosie i trochę szpinaku. Ciasno zwijać (jak krokiety), zlepiając brzegi odrobiną wody. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej, ewentualnie usmażone do chrupkości.

ENGLISH:

10-12 sheets of rice paper,
200 g of rice nodles vermicelli,
1 red bell pepper,
500 g of chicken breast or boneless, skinless chicken thigs,
1 onion,
a handful of fresh spinach,
2 stalks of celery,
2 carrots

for the sauce:

1 tbsp of grated ginger,
3 cloves of minced garlic,
4 tbsp of soy sauce,
2 tbsp of honey,
2 tbsp of rice wine vinegar or lemon juice,
4 tbsp of water,
2 tbsp of tomato paste,

approx. 2 tbsp of potato starch

Cut the meat into bite sized pieces. Cook, on a small amount of oil, until golden and tender. Set aside. Cut the vegetables into strips and stir fry for a couple of minutes, until remain a bit of their crispiness. Add the chicken back in. Combine all the sauce ingredients, add to the same pan and boil for few minutes, until thick and glossy. Prepare the noodles and rice paper according to package instructions. Place portions of noodles, chicken and vegetables and some spinach onto each sheet of rice paper, fold to create a spring rolls, sealing the edges well with some water. Serve warm or room temperature or fry in a deep oil, until cripsy and golden. Enjoy:)





38 komentarzy:

  1. Kocham sajgonki, zrobiłaś mi ogromną ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne zdjęcie! Sajgonki wyglądają przepysznie :) Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie:))na pewno kiedyś wypróbuję:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dawno nie jadłam sajgonek!

    OdpowiedzUsuń
  5. These spring rolls look fantastic!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji sajgonek nie widziałam😉

    OdpowiedzUsuń
  7. They look absolutely delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy sama nie próbowałam zrobić sajgonek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I love spring rolls and these look delicious. I don't think I can get rice paper here so I would have to use filo pastry. Happy weekend Diane

    OdpowiedzUsuń
  10. zawsze chciałam skosztować to danie

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentują się wspaniale ;) Muszę przyznać, że jeszcze nie jadłam sajgonek. Koniecznie muszę to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Que buena pinta, creo que es una comida parecida en mi país! Sarmale! 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  13. Co prawda jest dopiero 8 rano, jednak narobiłaś mi takiego smaka i ochotę na sajgonki, że normalnie nie wytrzymam. Przepis na pewno wykorzystam!

    http://sar-shy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. These rolls look incredible! Great job!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię sajgonki, dawno nie robiłam.A Twoje z mięsem drobiowym, więc tym bardziej smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Thanks a lot :D

    hmmm, look delicious :D

    NEW TIPS POST | BEAUTY PEARLS ARE SKIN BEST FRIENDS!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Często mam ochotę zrobić sama sajgonki, a jak przychodzi co do czego to wymiekam. Może wykorzystam twój przepis i je w końcu przyrzadze.

    OdpowiedzUsuń
  18. Certainly delicious. Happy weekend.

    OdpowiedzUsuń
  19. ale mi smaku na sajgonki zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  20. Już dawno takich nie jadłam. Chyba niedługo muszę spróbować zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  21. O to przepis idealny dla mnie, zawiera wszystko to co lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  22. ja bym zjadła wszystkie na raz;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sajgonki traktuję jako przekąskę :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam sajgonki, choć przyznaję, że robię wyłącznie z krewetkami ;) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  25. tak dawno nie robiłam, ze aż o nich zapomniałam, a papier w szafce;)
    cudne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Sounds delicious, thanks for the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  27. Hope to try these very soon. Thanks, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  28. Śliczne, z wielką chęcią spróbowałabym tych sajgonek :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Sajgonek nigdy sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. jakoś jeszcze nigdy nie robiłam, chyba muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja raz jadłam sajgonki i byłam w szoku że są takie dobre :) chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. I always eat egg roll...
    your chicken spring roll look new for me, but I believe its delicious....yummy.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  33. my boys would love it i know it well Natalia!

    i bet your family is so happy with your happy healthy recipes :)

    lucky family indeed
    you are so skilled my friend!

    OdpowiedzUsuń
  34. Prezentują się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam sajgonki, a już tak dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger