sierpnia 07, 2019

Sos z kurczakiem i cukinią / Chicken and Zuchini with Sauce

Jakiś czas temu otrzymałam propozycję przetestowania nowych przypraw - sosów sałatkowych od firmy Knorr. W związku z tym, że składają się one wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają sztucznych wzmacniaczy smaku, zgodziłam się na testy (jeśli jesteście na diecie wegańskiej są one odpowiednie również dla Was). W paczce oprócz mnóstwa saszetek z przyprawami otrzymałam jako niespodziankę dużą miskę sałatkową i torbę na zakupy:) Spośród mnóstwa przypraw otrzymałam sos włoski  z suszonymi pomidorami, paprykowo-ziołowy, grecki z czerwona papryką, koperkowo-ziołowy z gorczycą, truskawka z chili, zioła ogrodowe i rozmaryn z maliną, Dzisiejszy przepis będzie pierwszym z serii testów - do mojego kurczaka z cukinią użyłam przyprawy Knorr, sosu włoskiego z suszonymi pomidorami. Oczywiście możecie zastąpić ją domową mieszanką przypraw. Taki sos będzie idealny do makaronu, ryżu czy ziemniaków. Smacznego:)

500 g piersi z kurczaka,
mała papryka,
mała cukinia,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego,
kilka łyżek słodkiej śmietanki (do smaku),
kilka łyżek startego parmezanu,
łyżka koncentratu pomidorowego,
świeża bazylia,
przyprawy: sól, pieprz, sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami Knorr (lub mieszanka mielonej gorczycy, cebuli, natki pietruszki, mielonych suszonych pomidorów, bazylii, granulowanego czosnku i tymianku)

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w średniej wielkości kawałki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucić cukinię, paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat i zalać całość płynem - tak, by lekko zakrywał składniki. Doprawić. Dusić do zgęstnienia sosu i miękkości składników, pod koniec dodając starty ser i śmietankę do smaku (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką lub większą ilością sera). Posypać świeżą bazylią.

Facebook
Instagram
Twitter


ENGLISH:

500 g of chicken breast,
1 small red bell pepper,
1 small zucchini,
2 cloves og garlic,
1 onion,
approx 2 cups of chicken stock,
few tbsp of parmesan cheese
few tbsp of heavy cream, to taste,
1 tbsp of tomato paste,
a handful of fresh basil,
seasonings to taste: salt, pepper, Knorr Italian Salad Seasoning with sun-dried tomatoes (or a blend of ground mustard seeds, ground onion, granulated garlic, thyme, parsley, ground sun-dried tomatoes, basil)

Dice the chicken, red bell pepper and zucchini, Heat a small amount of oil in a pan, add the chciken and brown on both sides. Add the zucchini, pepper and finely chopped onion. cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic, followed by tomato paste. Cover everything with stock and simmer on low heat, until thickens. Season well. Add grated parmesan and cream to taste. If the sauce is too thin, add some slurry or more cheese, Sprinkle with fresh basil.



Facebook
Instagram
Twitter




56 komentarzy:

  1. This looks excellent! Really nice recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  2. Have been eating lots of zucchini lately..love your saucy and delicious zucchini recipe.

    OdpowiedzUsuń
  3. This sounds absolutely delicious, thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite danie na obiad. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. I love Parmesan cheese in a recipe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zucchini is one of my favorite vegetables to cook with. This looks like a great dish!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie :). Za sosami sałatkowymi się rozejrzę przy okazji zakupów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis. Wypróbuję!
    Nati zauważyłam, że podobnie jak ja preferujesz mięso z kurczaka.
    Chociaż w moim warzywniku jest sporo ziół to chętnie korzystam tych z firmy Knorr.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks delicious. I enjoy seeing your recipe posts.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny sosik:)))kurczak i cukinia moje ulubione potrawy:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest sezon na cukinie, więc wykorzystam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks so delicious. My dad had a garden, and he grew lots of vegetables, including Zucchini. My mom would fry it up later on that afternoon for dinner. It was really good.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  13. I no longer eat meat, but do like simple meals. I think I would enjoy this one without the chicken (though I might add mushrooms).

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks absolutely amazing!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  15. To brzmi pysznie i nie ma 1000 składników;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sounds nice. I'd probably substitute something else for the zucchini - not a fan. Maybe just more bell peppers. But the basil... I love basil!

    OdpowiedzUsuń
  17. I never say no to zucchini! It's one of my favorite foods!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cukinia się do czegoś przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. fajny sosik, my takie lubimy

    OdpowiedzUsuń
  20. Such a fantastic mix!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Spicy is good😋
    Xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  22. a u Ciebie jak zwykle bajecznie kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zjem wszystko co jest z cukinią ;)
    Uwielbiam ją! Ostatnio ciągle coś robię z cukinią, ale takiej potrawy jeszcze nie próbowałam:)
    Przyprawy Knorr u mnie goszczą bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Hello, this looks like another delicious meal. Knorr seasons are sold our stores too. Wishing you a great day and a happy weekend ahead.

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię wygląd wszystkich twoich przepisów, zawsze bardzo ładna dla oczu, a także wyśmienita! Dziękujemy za ich udostępnienie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Smakowicie. Muszę zainteresować się tymi sosami, skoro mówisz, że są takie naturalne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. oooooh this looks so good, i really like the ingredients. this will be perfect for fall and the cooler temperatures that are coming!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Gorgeous summer meal, Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh these looks very yummy and colorful Natalia! I would love to have a plate of it please!

    Stevenson

    OdpowiedzUsuń
  30. Such a tasty recipe and such interesting spices. I love to use spices in my cooking, usually I use herbs and dried spices but I could also try this industrial mixes because they look pretty natural.

    OdpowiedzUsuń
  31. Same pyszności 😉 Skorzystam z przepisu weekend.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale super gadżety od Knorra! Fajnie, że podjęłaś z nimi współpracę. :) Sos wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  33. Thanks a lot :D

    so delicious :D

    NEW MAN TO MAN POST | MODERN MEN TAKE CARE OF THE HAIR!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Que buena pinta! Espero que te guste mi última selección de vestidos ! Feliz finde! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  35. looks so tasty... yummy...
    love chicken

    OdpowiedzUsuń
  36. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger