października 30, 2019

Zupa dyniowa z ziemniakami / Pumpkin Potato Cream Soup

Zupa dyniowa z ziemniakami
Zupa dyniowa z ziemniakami / Pumpkin Potato Cream Soup
Dziś zapraszam na kolejną odsłonę zupy dyniowej - tym razem na ostro, zmiksowanej na krem z ziemniakami z dodatkiem aromatycznych, indyjskich przypraw. To one nadają jej wspaniałego smaku, sprawiają, że jest rozgrzewająca i naprawdę pyszna. Tak naprawdę do kremu dyniowego możecie dorzucić ulubione pomarańczowe warzywa - dobrze sprawdzi się marchewka lub upieczona papryka.

Dzięki dodatkowi ziemniaków, nie musimy do zupy dolewać śmietanki. Jeśli lubicie, możecie jednak dodać odrobinę mleka kokosowego, wtedy krem z dyni nabierze jeszcze ciekawszego, egzotycznego smaku.

Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami świetnie smakuje z dodatkiem grzanek i pestek. Smacznego:)

Polecam też:
krem z dyni i papryki,
krem z dyni i soczewicy,
krem z dyni piżmowej,
krem z dyni i marchewki

Przepis na zupę dyniową z ziemniakami:

ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
ok. 2 - 2 i 1/2 szklanki dyniowego puree (zmiksowany miąższ z upieczonej i obranej ze skórki dyni),
3 duże ziemniaki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, GARAM MASALA (u mnie od SKWORCU, ok. łyżeczki), słodka i ostra papryka, curry (u mnie ok. łyżeczki), gałka muszkatołowa, granulowany imbir, opcjonalnie szczypta PIEPRZU CAYENNE (u mnie od SKWORCU)
kilka łyżeczek soku z cytryny,
pestki dyni, grzanki i posiekana natka pietruszki do posypania zupy

Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia ziemniaków. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 30-60 sekund. Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną dynię, doprawić do smaku, dolać sok z cytryny. Zupę nalać mi miseczek, posypać pestkami dyni i natką pietruszki, dodać grzanki.


Pumpkin Potato Cream Soup Recipe:

approx. 2 cups of homemade chicken or vegetable soup,
2 - 2 1/2 cups of pumpkin puree,
3 potatoes,
1 onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, garam masala (about a tsp), sweet and hot paprika, curry (about a tsp), nutmeg, granulateg ginger,
few tsp of lemon juice,
some pumpkin seeds, croutons and chopped parsley

Chop the onion and dice the potatoes. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and cook, stirring, for few minutes. Sprinkle with spices and add chopped garlic. Cook for additional 30-60 seconds. Cover with stock and simmer, until tender. Add pumpkin puree and lemon juice, You can also add more stock, if you prefer you soup thiner), season to taste. Pour to the bowl, sprinkle with seeds and some parsley, add croutons. Enjoy:)

Also see:








60 komentarzy:

  1. Gorgeous soup! I love it!
    Hugs ✨

    OdpowiedzUsuń
  2. Nice recipe! It's rainy and chilly here today -- perfect weather for this soup Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  3. A wonderful soup for a cold, autumn day. I have pumpkin soup tonight, too, my neighbour made it. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Creamy with crunchy topping...simply perfect!

    OdpowiedzUsuń
  5. Your presentation is gorgeous, and perfect for the month of October.

    OdpowiedzUsuń
  6. it looks deli!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Such a great recipe for this time of year!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynia królowa jesieni :) Pyszna zupa ,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja dyniową właśnie w weekend robiłam ale bez ziemniaków;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam! może w końcu uda mi się samej zrobić taki krem... póki jeszcze są dynie :)
    a taka ilość puree średnio wychodzi z jakiej porcji dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na tę zupę użyłam okolo 3/4 małej, okrągłej dyni. Resztę puree zamroziłam☺

      Usuń
  11. Nie potrafię się przekonać do dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Beautiful - Absolutely Beautiful - Also, take your whole ( cleaned out ) pumpkin and place in the oven at about 125F degrees for 30min or so. Remove from oven. Pour your cooked/heated Pumpkin Carrot/Potato Cream of Soup inside and sever with a ladle. Delicious

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  13. I didn't know we could make soup from pumpkin....
    Thank you for recipe

    OdpowiedzUsuń
  14. That sounds very interesting!!  

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurczę w tym roku jeszcze nie jadłam i smaka mi narobiłaś :).

    OdpowiedzUsuń
  16. Od samego patrzenia ślinka leci.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Great creamy soup, looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  18. I like to put carrots and parsley in it too and celery leaves!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm...sounds good! I love pumpkin.

    OdpowiedzUsuń
  20. Robię podobną a czasem dodaję kawałki przesmażonego kurczaka.Jest pyszna. Może służyć za jednogarnkówkę.

    OdpowiedzUsuń
  21. Taka właśnie, na ostro nam najbardziej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Najlepsza zupe dyniowa robi moj tesc, a pierwsze miejsce za leczo otrzymuje moj tato <3

    OdpowiedzUsuń
  23. O tej porze roku kocham zupy- zupa z dyni z ziemniakami brzmi pysznie :-) I równie smakowicie wyglada :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pycha ;-) W tym roku jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witaj Natalio.
    Podziwiam ludzi którzy lubią gotować i są w kuchni prawdziwymi mistrzami.
    Ja niestety nie zaliczam się do tych ludzi. Gotuję bo muszę:))
    Dostałam ostatnio kilka dyni więc skuszę się i ugotuję zupę wg Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam zupę dyniową! ;) jakieś 3 tygodnie temu robiłam u siebie w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Więc czas zaopatrzyć się w dynie, i do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Absolutely perfect for Halloween 🎃🍁🕸️!!
    Thank you so much 😊😊

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  29. It looks so inviting, especially on this cold, rainy Halloween afternoon!

    OdpowiedzUsuń
  30. Who knew something so delicious could be so simple! Thanks for another wonderful recipe, Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  31. It looks like it's perfect for a lover of pumpkin flavor!

    OdpowiedzUsuń
  32. Oi Natalia,
    Deve estar gostoso;
    Obrigada pela visita lá na casa;
    Boa entrada de mês de novembro.
    janicce.

    OdpowiedzUsuń
  33. i never tried pumpkin as cooked food dear Natalia

    i found this recipe worth trying
    wishing you all the joys and peace my friend!

    OdpowiedzUsuń
  34. Muszę kiedyś zrobić, bo jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Takiego wydania dyni nie znam ale musi być pyszna ta zupa. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  36. Such a nice looking soup, and perfect for the Autumn.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  37. Mam zapas dyni, wiec przepis chetnie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  38. Complimenti per il tuo favoloso blog e complimenti per qusta ricetta comfort food . Ricetta segnata . Un saluto, Daniela.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger