lutego 09, 2020

Ciasto walentynkowe / Valentine's Day Cake

Ciasto walentynkowe przepis
Ciasto walentynkowe / Valentine's Day Cake
Ciasto walentynkowe przepis
Ciasto walentynkowe przepis

Zobaczcie, jak przygotować ciasto walentynkowe na moim filmie:



Ciasto walentynkowe to szybkie i proste do przygotowania ciasto warstwowe . Składa się z ciemnego biszkoptu, owocowego nadzienia, kremu z mascarpone z czekoladowymi wiórkami i galaretki.

Mój biszkopt z kakao jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Jeśli chcecie, by po upieczeniu pozostał równy, możecie po wyciągnięciu z piekarnika upuścić blaszkę z ciepłym ciastem na podłogę (jak w biszkopcie rzucanym), ale nie jest to konieczne.

Nadzienie owocowe do ciasta walentynkowego to  budyń ugotowany na domowym soku malinowym (rozcieńczonym z wodą, by nie był za słodki). Do jego przygotowania możecie tez użyć kompotu w różowym lub czerwonym kolorze. Sprawdzą się też butelkowane soki/napoje z maliną i truskawką (świetne będą takie typu Kubuś czy Pysio).

Kolejnym kremem w cieście na walentynki jest ten na bazie śmietanki, mascarpone i wiórków czekoladowych. Jest bardzo gęsty i sztywny, dlatego dość trudno rozprowadza się go na warstwie owocowej. Można poradzić sobie jednak układając go łyżeczką, małymi porcjami (jak na filmie) i wyrównując. Jeszcze wygodniej będzie użyć rękawa cukierniczego. Jeśli wolicie, możecie krem przygotować na bazie samej śmietanki i usztywnić ją żelatyną - wtedy łatwiej rozprowadzi się na warstwie owocowej.

Walentynkowym akcentem na cieście są serduszka wycięte z truskawkowej galaretki. Warto przygotować je dzień wcześniej. Ciasto możecie udekorować też czekoladkami lub ciasteczkami w kształcie serc.

Ciasto na walentynki to łatwy deser do przygotowania tak naprawdę na różne okazje, nie tylko na dzień zakochanych. Sprawdzi się tez na urodziny, imieniny czy rocznice. Z podanych proporcji upieczecie dużą blachę pysznego biszkoptu z kremem i galaretką, którym możecie obdzielić wszystkich swoich najbliższych. Smacznego:)


Przepis na ciasto walentynkowe:


na blaszkę o wymiarach 36x25cm:

na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty lub soku owocowego

na krem owocowy:
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
1125 ml soku owocowego z malinami lub truskawkami (typu Kubuś, Pysio) lub mieszanki domowego soku malinowego z wodą albo kompotu,
opcjonalnie cukier puder, do smaku

na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki,
200-250 g mascarpone,
duża szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku,
ok. 70 g startej na wiórki ciemnej czekolady

1 opakowanie truskawkowej galaretki (70g)
1 i 1/2 szklanki wody
opcjonalnie czekoladki/ciasteczka w kształcie serc lub inne wybrane dekoracje

Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale używając tylko 1 i 1/2 szklanki wody. Wylać do płaskiego naczynia. Po całkowitym zastygnięciu wycinać foremką do ciasteczek kształty serc (łatwo przenosić je z naczynia metalową szpatułką).

Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt nasączamy mocną herbatą lub sokiem (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu).

 Budyń ugotować na 1125 ml soku zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Gorący wylać na biszkopt. Zostawić do całkowitego stężenia.

Ubić śmietankę, następnie dodać serek, wanilię, czekoladę i cukier puder do smaku. Wyłożyć na zastygnięty budyń i rozprowadzić (łyżką, małymi porcjami jak na filmie lub łatwiej, przy pomocy rękawa cukierniczego). Na kremie ułożyć galaretkę i czekoladki. Schłodzić.

Valentine's Day Cake Recipe:


for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of strong tea or fruit juice for soaking the cake

for the fruity filling:
1125 ml of fruit juice (use red or pink juice with berries),
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each; each one requires 500 ml of milk/liquid),
some powdered sugar, to taste,optional

for the mascarpone cream:
200-250 g of mascarpone cheese,
500 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla powder,
approx. 70 g of chcolate, grated.
few tsp of powdered sugar, to taste

1 package of strawberry jello (70 g of powder),
1  1/2 cup of water (or use slightly less than on your package instructions)

Prepare the jello according to package istructions, but use less water. Pour into the shallow dish and let set completely. Using a heart shaped cookie cutter, cut out jello hearts. Set aside and keep in the fridge (you can do this the day before)

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea.

 Prepare the pudding according to package instructions, but using 1125 ml of juice, instead of milk. Sweeten to taste (optional). Pour the hot fruity pudding on top of the cake. Let it chill in the fridge, until sets.

Beat the heavy cream, until stiff peaks form, add mascarpone, vanilla, chocolate and sugar to taste. Spread the frosting all over the pudding (use a piping bag - it is much easier that way or spoon small portions of the cream and then spread it out - see the video). Arrange your jellos and  decorations on top and chill in the fridge. Enjoy:)




81 komentarzy:

  1. słodkie! bardzo romantyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho,jak pięknie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko dla zakochanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Happy Valentine's day! LOL
    Thank you for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW...such a delightful creation...and really romantic looking! Oh this is absolutely perfect for Valentine's Day!!
    Thank you so much for sharing! :))

    Have a wonderful Sunday.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  6. Cream cake with jelly it's what I like - looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks very yummy. Well done. Have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  8. Wonderful cake and so beautifully decorated, love it! Thanks for sharing! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. That looks so lovely and the cute heart jellies are a perfect decoration.

    OdpowiedzUsuń
  10. jeju jak uroczo! ja zamierzam mojemu upiec babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. oooooh this sounds amazing and is perfect for the upcoming holiday!!!

    OdpowiedzUsuń

  12. What a delicious valetinki cake! Thanks for the recipe and for the idea)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Your Valentine 's Day cake looks very elegant with its traditional heart-shaped decorations! And I'm sure it's delicious to eat.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale się prezentuje :-).

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh my gosh, this looks so delicious! I definitely want to try it for myself.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  16. Such a beautiful cake and hart decorations. Thank you for sharing recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/02/kiehls-calendula-herbal-extract-toner_9.html

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks amazing and tasty! I like your baking skills :-D

    OdpowiedzUsuń
  18. Walenty będzie zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  19. This is such a good idea. And so unique, I have never seen a recipe like this.

    OdpowiedzUsuń
  20. That looks soooo pretty. Any recipient would know they are loved.

    OdpowiedzUsuń
  21. Słodko się robi nawet od patrzenia. Dziękuję za szczegółowy opis i filmik. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pięknie:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie. Super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  24. Oh, zjadłabym! Muszę chyba przygotować coś takiego ♥

    OdpowiedzUsuń
  25. That does look nice and I bet it tastes delicious..

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyszło Tobie naprawdę piękne, a przepis chętnie wykorzystam :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto wygląda BOMBA. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  28. Apetyczne ciasto nie tylko na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda smacznie, ale niestety nie mogę sobie na takie pozwolić ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. You made me so laugh with this!
    It´s the genes, to my excuse!
    I do not like sweets and this looks so sweet I just had to go "OH!" and laugh!
    Which sure qualifies this as a good one! :-)
    Laughing is always good, right - enjoy yours :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Oh my. So pretty. What a romantic Valentine's cake

    OdpowiedzUsuń
  32. Mniam narobiłaś mi ochoty na słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Such a cute and sweet idea!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Prezentuje się super, do kawki jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wow, this cake looks so amazing and tasty!♥

    OdpowiedzUsuń
  36. Niby na walentynki mam w planach z chłopakiem wyjechać na jeden dzień, ale jeśli nie wyjedziemy to wiem co zrobić, wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda apetycznie, jeszcze nie robiłam takiego zestawienia smaków, i ten budyń. Bardzo ciekawe, muszę kiedyś wypróbować ten przepis. Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  38. Pyszne i pieczone z sercem :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda cudownie, z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetny pomysł na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Świetnie wygląda, fajnie by było gdyby ktoś mi zrobił takie ciacho 😉

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasto i pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje :))
    Pozdrawiam, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Looks so pretty and delicious too! Happy Valentine's Day to you!

    OdpowiedzUsuń
  44. Elaborate - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam domowy budyń, ale do ciacha jeszcze go nie dodawałam:) świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  46. zrobiło się romantycznie :) bardzo fajne i efektowne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  47. We don't celebrate Valentine's Day but I sure love to taste your Valentine cake. Yums!

    OdpowiedzUsuń
  48. Przy takim cieście nie jeden człowiek by się zakochał ;) Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Looks good and beautiful!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  50. Jezuuu... ja muszę trzymać dietę, bo mi się odzież kurczy, a Ty kusisz takimi smakowitościami :)

    OdpowiedzUsuń
  51. jakie urocze są te serduszka :))

    OdpowiedzUsuń
  52. Oh, delicious! The hearts are perfect for the cake. Happy Valentine's Day!

    OdpowiedzUsuń
  53. Those gelatin hearts on top are such a cute touch! Such a fabulous recipe for the day of love ♥

    OdpowiedzUsuń
  54. That looks like a very tasty cake! Have you noticed how I always seem to comment on the cakes and desserts? Wonder why that is! LOL.

    OdpowiedzUsuń
  55. Natalia this is absolutely beautiful!! love it!

    OdpowiedzUsuń
  56. Myślę, ze jakbym przygotowala, to maz byłby zadowolony

    OdpowiedzUsuń
  57. Na pewno skradnie serce niejednej osoby :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger