marca 05, 2021

Bułki z parmezanem i oregano / Parmesan Oregano Buns

Bułki z parmezanem i oregano przepis
Bułki z parmezanem i oregano
Bułki z parmezanem i oregano przepis
Bułki z parmezanem i oregano przepis

Dziś zapraszam na pszenne bułki z parmezanem i oregano. Są aromatyczne, puszyste i mięciutkie, zupełnie wyjątkowe :)

Domowe bułeczki z oregano są przygotowane ja jasnej mące pszennej, ale jeśli chcecie, by było troszkę zdrowiej, możecie dodać do nich mąkę pełnoziarnistą w proporcji pół na pół z jasną. Zamiast mąki pszennej świetnie sprawdzi się również mąka orkiszowa. Jeśli nie przepadacie za oregano, możecie tu wykorzystać inne ulubione zioła, dobrze sprawdzi się bazylia lub zioła prowansalskie.

Bułki z parmezanem i oregano są świetne do przygotowania kolorowych kanapek - świetnie sprawdzą tu  typowo włoskie wędliny, oliwki i sery. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe bułki :)



Bułki z parmezanem i i oregano, składniki:


na 10-12 bułek:
2 szklanki* ciepłej wody (woda ma być ciepła, ale nie gorąca!),
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
6 łyżek oleju,
5 szklanek mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
kilka łyżeczek startego parmezanu,
czubata łyżka oregano

*szklanka = 250ml

Bułki z parmezanem i oregano, przygotowanie:


W misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, oregano i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej. Jeśli ciasto będzie się mocno  kleić, można dodać więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 10 - 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować mlekiem, posypać parmezanem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Parmesan Oregano Buns:

or 10-12 buns:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
6 tbsp of olive oil,
5 cups of all purpose flour, plus more for dusting,
few tbsp of milk or cream,
few tsp of grated parmesan cheese
1 heaping tbsp of oregano

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, onion and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brush with milk. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)

27 komentarzy:

  1. Takie domowe bułeczki smakują najlepiej, ale z parmezanem jeszcze nie robiłam:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raw Parmesan is my favourite cheese. These buns look so soft and must be very tasty using this Italian raw cheese.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  4. YUM. I can only imagine how delicious they would be.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wyglądają! :) Wow!

    OdpowiedzUsuń
  6. What delicious buns! Ideal for a sweet or savoury aperitif.
    Enjoy weekend!

    OdpowiedzUsuń
  7. MEga takie bułęczki :D JAk tylko bede miałą więcej czasu to chętnie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. They look delicious however, the onion rolls really did tickle my taste buds.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojj kusisz :D Te domowe bułeczki wyglądają super ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam,mniam , mniam :D Cudnie bułeczki się prezentują z pewnością wykorzystam przepis .
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ziołowe muszą być pyszne. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks delicious :) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle można u Ciebie zgłodnieć :D

    OdpowiedzUsuń
  14. O, kanapka z takiej bułeczki to dopiero musi smakować 🤤.

    OdpowiedzUsuń
  15. These look so tasty. Bet the smell amazing when cooking too :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. takie bułeczki same wchodzą :) na pewno podczas pieczenia pięknie pachniało!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak z parmezanem to koniecznie muszę upiec!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger