
![]() |
Kurczak Bruschetta |
Kurczak bruschetta to danie inspirowane najpopularniejszą przekąską Włoch. Możecie je dowolnie modyfikować - kiedy skończy się sezon na pyszne pomidory, zamienić je na przykład na grzyby lub inne sezonowe warzywa. W związku z tym, że od pewnego czasu testuję przyprawy firmy Knorr, posłużyłam się nimi do przygotowania pomidorów, ale do ich doprawienia możecie użyć ulubionej mieszanki świeżych lub suszonych ziół.
Kurczak bruschetta świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, prosta sałatką i zestawem surówek. Smacznego:)
Jeśli szukacie pomysłu na prosty w przygotowaniu obiad z kurczakiem, polecam mojego kurczaka a la pizza:
Przepis na kurczaka bruschetta, składniki:
2 małe piersi z kurczaka,marynata:
łyżka octu balsamicznego,
łyżka musztardy,
3-4 łyżki oleju,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz granulowany czosnek, słodka papryka, oregano, suszona bazylia
2 pomidory,
pół cebuli,
pół małego startego ząbka czosnku,
przyprawa Knorr Naturalnie Smaczne!Sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami (lub inna mieszanka ziół włoskich),
sól, pieprz,
kilka łyżeczek oliwy,
1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub świeżej bazylii
2 plastry ulubionego żółtego sera lub 4 plastry mozzarelli
Przepis na kurczaka bruschetta, przygotowanie:
Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż tak, by nie przekroić jej do końca, ale stworzyć większy kotlecik. Oprószyć przyprawami, dodać ocet, musztardę, olej. Dokładnie obtoczyć mięso w składnikach marynaty. Smażyć na średnim ogniu (nie za mocnym, bo ocet może się spalić), do zarumienienia i miękkości. W tym czasie pokroić pomidory i cebulę w drobną kostkę, dodać czosnek, zioła i przyprawy do smaku. Gdy kurczak będzie prawie gotowy, nałożyć na niego ser, poczekać, aż się rozpuści. Na kurczaka nałożyć pomidory.Bruschetta Chicken Recipe:
2 small chicken breasts
for the marinade:
1 tbsp of mustard,
1 tbsp of balsamic vinegar,
3-4 tbsp of oil,
seasonings for the chicken: salt, pepper, dry basil, parsley, oregano, granulated garlic, sweet paprika, dry basil
for the topping:
2 tomatoes,
1/2 of an onion,
1/2 of a small clove of garlic,grated,
favourite blend of Italian dry herbs, to taste,
salt, pepper,
few tsp of olive oil,
1-2 tsp of chopped fresh basil or parsley
2 slices of favourite melting cheese or 4 slices of mozzarella
Butterfly each chicken breast, season well and coat in all the ingredients for the marinade. Cook on a medium heat (not too high, cos the vinegar might burn), until tender and deeply golden brown. In the meantime finely dice the tomatoes and onion. add the garlic, olive oil and season to taste. Top the chicken with cheese and allow it to melt. Add the tomatoes on top of the cheese. Serve with bread, rice or potatoes. Enjoy:)