kwietnia 14, 2019

Rolada z kremem i wiśniami / Sour Cherries and Cream Jelly Roll

Jeśli oprócz babek, mazurków i serników chcielibyście postawić na świątecznym stole jakieś inne, proste ciasto, to dobrym pomysłem będzie upieczenie pysznej biszkoptowej rolady z kremem waniliowym i wiśniami. W zależności od sezonu w jej wnętrzu możemy zamknąć dowolne owoce, pasuje tu też na przykład galaretka pokrojona w kosteczkę lub starta na wiórki czekolada. Smacznego:)

5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki,
4 łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
plaska łyżeczka proszku do pieczenia,

na krem:
250 g mascarpone,
200 ml kremówki,
kilka łyżek cukru pudru (do smaku),

duża szczypta mielonej wanilii,

ok. 250 g wiśni (w sezonie świeżych, poza sezonem rozmrożonych i dokładnie odsączonych lub owoców z soku)

Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę.Wymieszać mąkę, proszek i kakao, delikatnie posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 36x30cm. Piec w 180C około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika można upuścić blaszkę z biszkoptem na podłogę, aby zapobiec opadnięciu biszkoptu (opcjonalnie). Natychmiast po upieczeniu zawinąć biszkopt w rulon za pomocą czystej ściereczki i odstawić do ostudzenia. Przygotować krem: ubić kremówkę z cukrem i wanilią na sztywno, zmiksować z mascarpone. Wystudzony biszkopt posmarować kremem, ułożyć wiśnie, zwinąć w roladę i chłodzić w lodówce około 1 i 1/2 godziny. Posypać cukrem pudrem.


Zmodyfikowany przepis Mariety Mareckiej.

ENGLISH:

5 eggs,
1/2 cup of sugar,
100 g of flour,
4 tbsp of cocoa,
a big pinch of vanilla,
1 tsp of baking powder

for the filling:
250 g of mascarpone cheese,
200 ml of heavy cream,
few tbsp of powdered sugar ( to taste),

approx. 250 g of sour cherries (use fresh in season or canned/defrosted and drained well)

Beat the eggs with sugar, until pale, thick and fluffy. Mix the flour, baking powder and cocoa and sprinkle the dry mixture over the beaten eggs. Gently fold it in, using a spoon or a spatula. Pour the batter into a shallow baking tray covered with parchment paper (36x30cm). Bake for about 15 minutes in 180C. Immediately roll the hot cake, using a kitchen towel and set aside to let it cool completely. Prepare the filling: beat the cream wirh sugar and vanilla, until stiff peaks form. Add the mascarpone and mix.  Unroll the cake and smear with the filling. Place some cherries on top of the cream. Roll again into a jelly roll shape and place in a fridge for about 1 1/2 h. Sprinkle with powdered sugar. Enjoy:)

49 komentarzy:

  1. Pyszności, na widok których cieknie ślinka.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna, bardzo podoba mi się dodatek wiśni )

    OdpowiedzUsuń
  3. i właśnie mam ochotę na taką roladkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym takiej spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pyszności też się u mnie pojawią na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Yum!! I love anything with cream in it!! This looks amazing!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  7. Co roku robię taką roladę, znika w oka mgnieniu 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz tu naprawdę super przepisy. Jak przytyjemy bedzie na ciebie

    OdpowiedzUsuń
  9. czekolada i wiśnie to pyszny duet:)

    OdpowiedzUsuń
  10. That looks and sounds delicious. Hope you have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze lubię rolady. Ta wygląda mi na bardzo smakowitą. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  12. Już nie pamiętam, kiedy ja wiśnie jadłam. Odkąd zamieszkałam w Anglii to chyba zdarzyło mi się raz w pączku.. a napiłabym się kompotu i wyławiała te wisienki z dzbanka - NAJLEPSZE swoją drogą. Roladka? Nigdy jej nie odmawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem bardzo ciekawa smaku! Kolejny przepis do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. It reminds me of my favourite black forest cake :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Attractive colour. Another yummy cake to enjoy.

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasto to coś zdecydowanie dla mnie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Thanks a lot :D

    hmmm, delicious :D

    NEW OUTFIT POST | ANIMAL PRINT OBSESSION!!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks really good, I'd love to try it! Thanks for sharing ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  19. This sounds super duper yummy !!

    www.pink-purpledots.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Rolady to ukochane ciasta mojego eM, koniecznie muszę zrobić, bo już naprawdę dawno nie było :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszelkie rolady zawsze cieszą moje podniebienie...

    OdpowiedzUsuń
  22. Humm sounds delicious!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Zjadłabym :) Uwielbiam wszystko co z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale pyszności. Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda przepysznie! U mnie w domu dzisiaj było ciasto, piekłam brownie :D
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  26. That looks so delicious! Thanks for sharing the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  27. Oh, that sounds delicious! Yum!

    OdpowiedzUsuń
  28. Oh my, this dessert looks incredible. You know, CHERRIES is my favorite fruit! You really make the best dishes and display them nicely on your posts.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  29. How lovely this is perfect for afternoon tea.

    OdpowiedzUsuń
  30. Z takim kremem musi być pyszna! Planuję zrobić rurki z takim właśnie kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Thanks a lot :D

    have a nice day, dear :)

    NEW TIPS POST | FEET SHOCK TREATMENT!!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam rolady, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. cherries, yes, I like it....yummy
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  34. Looks already super delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Zawsze jak patrzę na rolady to mam ochotę taką zrobić, ale wstyd przyznać jeszcze nigdy nie robiłam, bo mam wrażenie, że mi nie wyjdzie. Cóż... chyba czas najważszy się odważyć :) bo wygląda smakowicie.
    Zapraszam na mojego bloga zycpiekniej.pl i do obserwacji.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  36. Wow this is so delicious dear Natalia ,thank you for sharing this one specially as my boys would love it i think :)
    hugs!

    OdpowiedzUsuń
  37. Pamiętam takie rolady z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger