lutego 26, 2020

Bułki mieszane ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls

Przepis na domowe bułki ze zdrową mąką
Domowe bułki ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls
Przepis na domowe bułki ze zdrową mąką

Dziś przedstawiam łatwy przepis na domowe bułki mieszane ze zdrową mąką. Będą idealne dla osób, które chciałyby trochę ograniczyć w swojej diecie zwykłą mąkę pszenną, ale powinny posmakować Wszystkim fanom domowego pieczywa, bo są naprawdę pyszne!

Domowe bułki mieszane zawierają mąkę pszenną, ale oprócz tego jeszcze zdrowszą mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy. Jeśli nie macie któregoś rodzaju zdrowej mąki, zastąpcie ją mąką pszenną lub orkiszową. Gotowe bułeczki drożdżowe są puszyste i delikatne w środku, z miękką skórką - nadadzą się też do stworzenia hamburgerów.

Jeśli chcecie upiec domowe bułki mieszane na śniadanie, możecie przygotować ciasto wieczorem i pozwolić mu rosnąć przez noc w lodówce. Ciasto drożdżowe na bułeczki świetnie znosi też mrożenie, możecie przygotować go więcej.

Z podanych proporcji upieczecie dużą blachę domowych bułek mieszanych ze zdrową mąką. Przepis możecie dowolnie modyfikować, na przykład dodać do ciasta Waszą ulubioną mieszankę ziaren lub odrobinę suszonych ziół. Poleca, smacznego:)


Jeśli chcecie wiedzieć, jak prawidłowo zagnieść ciasto na domowe bułki, obejrzyjcie mój film- przepis na pyszne bułki paprykowe (film TUTAJ)


Polecam też bułki drożdżowe po włosku - przepis TUTAJ.


Przepis na domowe bułki mieszane ze zdrową mąką:

na 10-12 bułek:

2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
2 szklanki mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),

szklanka mąki orkiszowej,
szklanka mąki owsianej,
szklanka mąki z ciecierzycy


*szklanka = 250ml

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (lub na noc do lodówki). Po tym czasie z ciasta uformować 10- 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. 


Homemade Healthy Rolls Recipe:

for 12 buns:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,

2 cups of all purpose flour, plus more for dusting
1  cup of spelt flour,

1  cup of oat flour,
1 cup of chickpea flour.

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brusk with milk and sprinkle with oats Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)

Also see my Paprika Buns Recipe  (click HERE for the video) and my Italian Style Rolls Recipe (click HERE)

52 komentarze:

  1. Very tasty! Better than those in the store …
    🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Zawsze chciałam upiec bułeczki sama, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja porywam je na kolację do domowej konfitury!

    OdpowiedzUsuń
  4. Home-made, delicious and healthy -nothing better! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis. Bardzo dawno nie jadłam pieczywa domowej roboty. Miłego dnia dla Ciebie. :) <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Never tried anything with chickpea flour, looks delish!

    OdpowiedzUsuń
  8. It looks delicious Natalia!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Love home-baked breads. Terrific recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  10. Często mieszam mąki ze sobą, a bułeczki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygladaja pysznie i zdrowo! Wezme sie w weekend i zrobie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne bułeczki, u mnie dzisiaj też akurat bułeczkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skorzystam z przepisu jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  14. They do look good. I love the smell of bread baking in the morning (or anytime).

    OdpowiedzUsuń
  15. These do look very nice :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Z mąk mieszanych każde pieczywo domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Serendipity. I’m teaching my Young One how to bake bread this afternoon and you have a lovely bread roll recipe

    OdpowiedzUsuń
  18. Nothing beats a good homemade bread! These look bakery perfect.

    OdpowiedzUsuń
  19. Te wyglądają fantastycznie jak na burgery!

    OdpowiedzUsuń
  20. Home made ones are always fresher and tastier.

    OdpowiedzUsuń
  21. I to coś dla mnie , lubię bułeczki wszelakie a jak mogę je sama upiec i na dodatek będa zdrowsze to jestem ZA:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Każde pieczywo robione samemu jest najlepsze! ♥

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham domowe pieczywo. Aż mam w wyobraźni ten piękny zapach, który się zawsze roznosi w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  24. I had to pop over and thank you for the lovely comment you left on my blog and pleased I did, these look delicious! Sending hugs, Angela aka Felix the Crafty Cat xXx

    OdpowiedzUsuń
  25. Musze wypróbować ten przepis:)

    Buziaki:*
    Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  26. WOW!
    Nati "Kupuję" od Ciebie ten przepis.
    Serdeczności:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oh my. Don't these look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  28. Zawsze chciałam spróbować i zrobić sama takie pyszne bułeczki. Może to dobra okazja by wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ojaaa, ale czad ! w życiu bym nie pomyslala zebyz robic bułki sama w domU! ale wszytsko przede mną ;)!

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie przypuszczałam, że to takie mało skomplikowane
    Trzeba koniecznie wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  31. I could eat rolls all day, every day. These look divine!

    OdpowiedzUsuń
  32. O matko jakie pysznośći- chętnie bym spróbowała takiej bułki z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewka

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie ma to jak domowe bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  34. Awesome photography! I feel lucky today to see the beauty of photography. It was really great inspirational post. What a memorable experience it was for us!

    OdpowiedzUsuń
  35. They look great! I can almost imagine how wonderful they smell.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger