sierpnia 28, 2019

Kurczak Fajitas / Chicken Fajitas

Kurczak fajitas przepis
Kurczak fajitas
Dziś zapraszam na szybkiego kurczaka fajitas. To świetny pomysł na błyskawiczny obiad z piersią kurczaka w roli głównej.

Taki kurczak po meksykańsku jest pysznym nadzieniem do tortilli, ale tak naprawdę możecie go je podać z ryżem czy pieczonymi ziemniakami. Kurczak fajitas będzie też dobrze smakował w domowej bułce do kebabu czy chlebku pita. Polecam wszystkim fanom ostrych smaków. Smacznego:)

Jeśli szukacie pomysłu na obiad z kurczakiem, polecam moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:


Kurczak fajitas, składniki:


500 g piersi kurczaka,
1-2 czerwone papryki,
duża cebula,
na marynatę:
2 łyżki oleju,
czubata łyżeczka oregano,
łyżeczka chili (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre smaki),
płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1/2-3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
sok z połowy limonki lub małej cytryny,
sól, pieprz,
posiekana natka pietruszki,

Kurczak fajitas, przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty (można odstawić na 30 minut). Mięso smażyć do zarumienienia, dodać paski papryki i cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć do miękkości. Posypać natką i opcjonalnie skropić dodatkowym sokiem z limonki.

Oryginalny przepis TUTAJ.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Chicken Fajitas Recipe:

500 g of chicken breast,
1-2 red bell peppers,
1 large onion,
for the marinade:
2 tbsp of oil,
a heaping tsp of dry oregano,
1 tsp of chili (or less),
1 tsp of cumin, levelled,
1/2-3/4 tsp of granulated garlic,
juize from 1/2 lime or lemon,
salt and pepper,
chopped parsley

Cut the meat into bite size pieces and cover with the marinade ingredients (you can set aside the meat for 30 minutes). Cook the meat on well heated skillet, until lightly golden and add strips of pepper and onion cut into halfmoons. Cook, until tender. Sprinkle with parsley and add additional lime juice, if you like. Serve in a tortilla wrap or with rice or baked potatoes. Enjoy:)

See the original recipe


74 komentarze:

  1. Sounds great! I will copy this recipe!
    Thanks!
    : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo prosto zwiezle i na temat, a ja sie zastanawialam co dzis zrobic na obiad, kupie bataty i zrobie danie meksykanskie w tym wydaniu *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajitas are great! And chicken ones are SO good -- and much lighter than beef ones. Good recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. Good recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. This sounds very delicious, thanks for sharing. Have a great evening, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Un bel piatto per la sera.
    Buona serata

    OdpowiedzUsuń
  7. Simple and yummy! I love it, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chicken fajitas are quite popular, here. I have to omit the bell peppers, however, as it makes me burp! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po składnikach stwierdzam, że to na pewno jest pyszne ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I have never made Fajitas. Your recipe looks very easy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka, uwielbiam takie fajne propozycje na kurczaka. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostre smaki lubię, danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I znów coś dla mnie. :) Uwielbiam tortille i jej nadzienia.

    Polecam Muzeum Narodowe w Warszawie. Może sale ze sztuką nowoczesną specjalnie do mnie nie przemawiają (nie znam się za bardzo), to pozostałe ekspozycje stałe są bardzo zacne.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Very delicious recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię meksykańskie, tego kurczaka z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  17. One of my very favorite dishes!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  18. o proszę, a ja nigdy nie dodawałam cytryny czy limonki do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh, my goodness, Natalia! These look so delicious! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Looks delicious and healthy too!

    OdpowiedzUsuń
  21. I know chicken fajita is a Mexican dish....
    Is it Polish dish too?

    I love it....delicious

    OdpowiedzUsuń
  22. I LOVE me some fajitas. I usually just use a packet of dry Italian dressing over my chicken and veggies, but I'll have to try your seasonings next time to see which I prefer.

    OdpowiedzUsuń
  23. The chicken eater in this house would probably like these. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  24. I prefer that so spicy. Bon appetit!

    OdpowiedzUsuń
  25. właśnie się zastanawiam " co na obiad?" ale nie mam papryki, a szkoda, bo danie wygląda mega!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajita! Yes, I love it!
    I always buy chicken fajita on the go, finally I got this recipe here. Thank you so much :)

    OdpowiedzUsuń
  27. What a flavorful dish, Natalia! I can smell it from here! And so useful for a variety of dishes!

    Natalia, I have a big favor. Would it be possible to add the Google TRANSLATE button at the top of your sidebar? So that we can better read your blog? I hope you don't mind me asking that.

    Best wishes for a lovely weekend!
    hugs,
    de

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Great suggestion, I will definitely keep that in mind and do something about it!☺

      Usuń
  28. Pycha! Uwielbiam takie dania. Totalnie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  29. zdecydowanie moje smaki! jadłabym <3~!

    OdpowiedzUsuń
  30. A ja zapytam o patelnię. Co to za patelnia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.. Jesteś z tej patelni zadowolona? Masz ją już długo? Mama kupuję patelnie w sklepach typu Mrówka z Galicji ale one nie są wytrzymałe mimo iż dba się o patelnie ;/

      Usuń
    2. Jestem z niej bardzo zadowolona, przyrządzam na niej mnóstwo dań, nic nie przywiera, nie trzeba wlewać dużo tłuszczu i jest bardzo łatwa do czyszczenia☺

      Usuń
    3. Szkoda,że nie pamietasz modelu.... ona jest cięzka - większość patelni Tefal jakie widzialam to takie lekkie były

      Usuń
    4. Tak, ta moja jest całkiem ciężka ☺

      Usuń
    5. Dziękuję... Szkoda ze nie pamiętasz modelu.. a próbowałaś smażyć bez tłuszczu na suchej? ;)

      Usuń
    6. Tak, dobrze się smaży, nie przywiera,ale ja i tak zawsze daję trochę tłuszczu, bo bez niego niektóre potrawy nie są takie chrupiące lub zrumienione jak powinny ☺

      Usuń
    7. O tak tłuszcz dodaje smaku :)

      Usuń
  31. I love chicken fajitas, but never made them on my own.
    I definetly Need to Change that! :)
    This Looks so good.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  32. Yum. Who doesn't like chicken fajitas?

    Personally, I prefer flour wraps to corn.

    OdpowiedzUsuń
  33. Niestety nowotwory są coraz częstsze. Z drugiej strony jest pocieszenie takie, że formy leczenia też są coraz lepiej przygotowane do walki z tą chorobą.

    A dzięki. Też w takim razie wszystkiego dobrego w kwestii osoby z Twojej rodziny.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Yummy, indonesian people say "lezat".

    OdpowiedzUsuń
  35. Que buena pinta , quiero probar ! 😋 Gracias 😋😋por tu visita , espero tu opinión en mi última selección de vestidos , espero que te gusten ! 👗👗👗 Feliz día ! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  36. Thanks a lot :D

    delicious

    NEW OUTFIT POST | LIFE UPDATE AND VERSION 2.0!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Pysznie :-) Udanego weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Świetny pomysł na farsz do tortilli lub naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Mmm pychotka ! uwielbiam tego typu dania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. WOW, this looks so delicious! I adore Mexican food, so can't wait to try these...thank you so much!! :))

    Have a super weekend! xxx

    OdpowiedzUsuń
  41. Fajne smaki, myślę że smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam potrawy z kurczakiem w roli głównej, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  43. These Chicken fajitas are making me feel hungry :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  44. we cook chicken almost same way but name is different "karahi"

    OdpowiedzUsuń
  45. wyglada super! lubie kuchnie mexykanska :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger