września 27, 2019

Ciasto czekoladowe z orzechami / Chocolate Nut Cake

Ciasto czekoladowe z orzechami przepis
Ciasto czekoladowe z orzechami 
Ciasto czekoladowe z orzechami przepis


Dziś zapraszam na wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z orzechami i kruszonką. To idealny wypiek na chłodne miesiące, dzięki porządnej dawce czekolady natychmiast  poprawia humor:) Do mojego ciasta z czekoladą użyłam orzechów laskowych,  przez to ciasto w smaku przypomina trochę Nutellę. Jeśli wolicie, użyjcie innych orzechów, na przykład włoskich.

Ciasto orzechowe z czekoladą jest błyskawiczne w przygotowaniu, całość wystarczy tylko szybko wymieszać trzepaczką i przełożyć do blaszki. Dodatkowych walorów smakowych dodaje mu gruba warstwa kruszonki z kakao. Pasuje do herbaty, kawy i mleka. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z czekoladą, a TUTAJ więcej przepisów z orzechami:)

Jeśli macie ochotę na szybki deser z czekoladą, polecam też błyskawiczne czekoladowe muffinki z malinami:




Przepis na ciasto czekoladowe z orzechami, składniki:

na blaszkę o wymiarach 10x20cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

1 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru
2 jajka,
1/3 szklanki oleju 
1/4 szklanki ciemnego kakao,
łyżeczka cynamonu,
szczypta mielonej wanilii,
ok. 70-100 g orzechów
70-100 g ulubionej czekolady

na kruszonkę:

4 czubate łyżki mąki,
2 łyżki kakao,
¼ szklanki cukru
3 łyżki zimnego masła


Czekoladowe ciasto z orzechami, przygotowanie:

Składniki na kruszonkę połączyć i zagnieść w kulkę, odłożyć do lodówki (gdyby całość była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za bardzo klejąca, dodać mąki). Połączyć mąkę, kakao, cukier i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek (nie mieszamy za długo, tylko do połączenia składników, inaczej ciasto może wyjść suche!). Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem formy, powciskać połowę orzechów i posiekanej czekolady. Wylać resztę ciasta, ułożyć pozostałą czekoladę i orzechy. Z ciasta na kruszonkę odrywać duże kawałki i posypać nimi ciasto. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:




ENGLISH:

Chocolate Nut Cake Recipe:

1 and 3/4 cup of flour,
1 cup (250ml) of greek youghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/4 cup of cocoa powder,
1 tsp of cinnamon,
a pinch of vanilla powder,
1/3 cup of oil,
70-100 g of chopped hazelnuts or any other nuts of your choice,
70-100g cup of chopped chocolate

for the crumble:

3 tbsp of cold butter,
4 heaping tbsp of flour,
2 tbsp of cocoa,
1/4 cup of sugar

 Prepare the crumble: mix sugar, flour and cocoa. With your hands, work in butter, until large clumps form. Press everything together and form a ball, cover and chill in the fridge (if it's too dry, add more butter; if it's too wet, add more flour). Mix all the dry ingredients (flour, cocoa, sugar and baking powder). In another bowl mix the eggs, youghurt and oil. Add the dry ingredients and mix just to combine. Place half of the batter into a bread pan (10x20cm; lined with baking paper). Press half of the chocolate and nuts, cover with remaining batter and add the rest of nuts and cocolate. Add big lumps of your chilled crumble pastry on top. Bake for about 50 to 60 minutes. Enjoy:)






57 komentarzy:

  1. Chocolate and nuts, it can't get better! Have a great weekend, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. Sicuramente buona!!
    Buona serata.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta z orzechami :-) Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam pytań, jakie cudeńko, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks like it has a wonderful deep dark chocolate flavor!

    OdpowiedzUsuń
  7. This loaf cake looks so lovely with that buttery crumble topping.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne, jesienne, wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. love chocolate, thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  10. is the baking temperature 350F?

    OdpowiedzUsuń
  11. Great post dear, so nice and interesting, love it!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wprost ciasto czekoladowe :) Zamiast orzechów dodaję najczęściej banany :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm that does look good. Have a good weekend, Diane

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ciasta są przepyszne, wspaniałe słodkości! Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiego ciasta mi teraz potrzeba ❤️💙💚

    OdpowiedzUsuń
  16. Ooooo, zapisuje sobie przepis i wiem co zrobie na niedziele :)
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda jak piernik, a ja kocham pierniki :D

    OdpowiedzUsuń
  18. That does sound (and look) delicious. I have bookmarked it to make later.

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany to coś idealnego dla mnie! Czekolada+orzechy. Muszę to sprawdzić!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wonderful, chocolate and nuts the perfect combination.

    OdpowiedzUsuń
  21. Cynamonu always goes well with kakao!

    OdpowiedzUsuń
  22. pozamieniam kilka składników i zrobię sobie wegańskie :)
    BLOG
    YOUTUBE

    OdpowiedzUsuń
  23. Achei este conteúdo interessante e compartilhei em meu facebook.
    Saude cap rio preto

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne ciasto bo i orzechy lubię i czekoladowe smaki. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię ciasta czekoladowe oraz orzechy w nich :)

    OdpowiedzUsuń
  26. U mnie też ruszył sezon na czekoladowe :) to chyba znak, że jesienne chłody już za rogiem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowne :-) uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. many people love chocolate and nut...yummy

    OdpowiedzUsuń
  29. Na taką porę będzie świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Hi! Thanks for sharing, I note the recipe!
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  31. Chocolate and nuts...wow, what a fantastic combination!!
    I can't wait to try this.😊😊

    Thank you so much for sharing!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  32. Thanks for sharing! I love it *_*

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  33. This recipe is fantastic dear :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda obłędnie, ale muszę się pochwalić, że mój syn też robi odlotowe brownie:-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Teraz to przesadzilas :D uwielbiam takie ciasta. Dieta poszla do lasu

    OdpowiedzUsuń
  36. You can't go wrong with chocolate cake! Yum!

    OdpowiedzUsuń
  37. Looks delicious!
    I love anything with nuts. :-)

    Joy!

    OdpowiedzUsuń
  38. Właśnie takiego przepisu szukałam, w tym roku mój orzech włoski obrodzil i mam masę orzechów. Wykorzystam przepis. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  39. Czekolada i orzechy... idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Pychota, jestem wielką fanką takich ciast czekoladowych.

    OdpowiedzUsuń
  41. I just tried this, thanks it is sooo delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm so happy you liked this! Thank you very much, Christine☺

      Usuń
  42. winter is baking season here dear Natalia so thank you for delicious recipe :)
    greek yogart is hard to find here though i just learnt from web to try this one

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger